sunnuntai 16. elokuuta 2015

Kässäkirjakuukausi 11/30

Debbie Stoller:
- Stitch 'n bitch, neulojan käsikirja (suomennos Kaija Koirikivi ja Tiina Talvitie), 2006 Nemo
- Stitch 'n bitch, koukussa (suomennos Kaija Koirikivi, Juho Gröndahl ja Liis Rohila), 2006 Nemo
-  Son of stitch 'n bitch, neulo ja virkkaa elämäsi miehelle (suomennos Kaija Koirikivi), 2008 Nemo


Tässä hulvattomassa kirjakolmikossa annetaaan vähän asennetta käsitöihin - siksi tykkään näistä kaikista - ne on myös paras esitellä yhtenä 'kirjana'.

Kirjojen alkuosien kattavissa ja ihan perusteellisisssa  tekniikka- ja teoriaohjeissa on teksti kirjoitettu pilke silmäkulmassa ja värikkäällä kielellä, kommentoiden runsailla välihuomatuksilla, ainakin musta se on kivaa lukea. Piirroskuvat ovat selkeitä.


Kaikkien kolmen kirjan mallit ovat vähän perinteisiä ohjeita hurjempia, mutta toisaalta melko yksinkertaisia, toivottavasti ne ovat innostaneet uusia ihmisiä käsitöiden pariin. Ihan hurjimpia töitä en tähän kuvannut, jätin pois pääkalloaiheet, naamiopipot tai mehiläisenpistoon kuolleen citynallepehmon, josta valuu verta...Miehille voi tehdä kunkin harrastuksella säväytettyjä paitoja tai pipoja, esim.  korishupparin tai tiskijukan laukun tai salarakashuivin, jossa on illusiokuvioksi piilotettu alaston tanssijatar.

Mallitöiden ohjeet on tehty tarpeeksi tarkalle tasolle, houkuttelevat tekemään, vaikkei omat taidot olisi kovin kummoiset.

Ensiapuboxilaukku?


T'ämä hamonen löytyy kokopunaisena ja vähän pidempänä versiona omasta kaapistani:


On mukana toki ihan tavallisia perinteisiä malleja:Näissä kirjoissa taisin ekaa kertaa nähdä illusioneuletta, tässä esimerkki alien huivissa - pitäisi itsekin vihdoin kokeilla sitä johonkin.


Neulojan käsikirjassa on myös kappale nimeltä Väljästi neulottu verkosto: se on nimensä mukaan opas neulojien mahtavaan maailmaan, antaa ohjeita ja vinkkejä netin maailmaan käsitöiden osalta kaikella noin vuoden 2006 tason tietämyksellä. Kappaleessa on myös listaus käsityölehdistä ja vielä tunnistustesti omasta neulojatyypistä - olenkohan masokistineuloja, pakko saada -neuloja, villi ja vapaa neuloja, vanhan koulukunnan neuloja, diletanttineuloja vai pyhän neulomisen vaalija?  Enpä ole moiseen kappaleeseen muualla kirjallisuudessa törmännyt.

Suosittelen piristyspaukuksi edes selailuun kaikille kässäilijöille!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti