keskiviikko 19. elokuuta 2015

Kässäkirjakuukausi 12/30

Solveig Hisdal (suom. Sirkka Wallin): Kuviot silmukoiksi, Nostalgisia neuleita, 1997 Otava sekä Tine Solheim (suom. Ulla Ralli): Leikkiä langoilla, 2008 Karisto


Tämä norjalainen kirjapari olisi pitänyt jättää nytkin vaan sinne hyllyyn, jossa se on jo vuosia majaillut, tulee niin paha mieli itselle, kun ei ehdi/jaksa/halua/uskalla tehdä jotain näin ihanaa ja kaunista itse. Kuola valuu kuin lurppahuuliselta koiralta, menee tietsikan näppäimistö pilalle kohta.

Vanhempi kirjoista, Hisdalin kirja on koottu ideoista, joita on löytynyt muun muassa museoiden esineistä, niiden kuvioista ja väreistä. Vanhoja malleja ja kuvioita on sitten käytetty uudelleen pääasiassa kirjoneulemalleissa, jotka saavat ainakin itseni ihan sanattomaksi (mikä ei yleensä ole ihan helppoa).

Muutama kuva alla puhukoon puolestaan. Töiden väreistä menen melkein solmuun, niin ihania värejä ja yhdistelmiä kirjasta löytyy.

Värit ja nypyt löydetty vanhan veneen kyljestä:


Tai ideat malliin ja väreihin kirjoneulepaidassa vanhasta raanusta:


Lopputulos voi olla sitten pelkkää ihanuutta, kun lainaa värejä luonnosta:


Näitä malleja tekisin, jos taas joskus tekisin kirjoneuleita eli kun päätän ruveta kirjoneulekuningattareksi. Siihen asti näytän ilmeeltäni vähän tältä kuin tämän hyvin isänmaallisenvärisen kauniin jakun malli, aika happamalta:


Kirjassa on vain yksi huono puoli, siitä puuttuu kaavakuvat neuleista, ihan hyvät sanalliset ohjeet silti niistä kaikista on.

Uudemmassa kirjassa on todella nimensä mukaan leikitty langoilla ja ihan kunnolla. Esipuheessa sanotaan, että on uskomatonta, mitä voidaankaan saada aikaan vain puikoilla, herkullisilla langoilla ja sillä, että vapauttaa mielikuvituksen lentoon. Tyhjentävästi sanottu, ei tartte lisätä mitään, allekirjoitan kokonaan.

Tekijä kertoo myös omasta taustastaan, siitä, kun aloitti tekemällä jäännöslangoista tilkkuja (tutulta kuulostaa, joku toinen vaan jämähti/väsähti ennen pääsi edes lentoon kunnolla). Ohjeiden mallien lisäksi myös kirjan kuvat ovat upeita, kauniisti sommiteltuja ja hienoissa vaihtelevissa paikoissa ja tunnelmissa kuvattuja. Ohjeita löytyy vaatteiden lisäksi sisustukseen ja asusteisiin, kesäisiin ja talvisiin malleihin sekä neuloen että virkaten. Ohjeiden lomassa on ajatelmia ja jopa ruokaohjeita, virikkeitä vähän joka aistille.

Olisipa tarmoa tehdä tämmöinen - ja riittävästi kroppaa ja pokkaa vielä pitää sitä?? Ehkä tämäkin jo riittäisi mainiosti meikätädilleTai vielä vähän pienempi homma, virkattu lankakoru


Pari kuvaa malliksi  vielä, pientä pitsiä somisteeksi tai lankojen yhdistelyä ja asuun sopivaa syötävää:Tämänkin opuksen huono puoli on ohjeissa, tiiviit sanalliset ohjeet eivät ollenkaan innosta tekemiseen, yhdelle aukeamalla on ahdettu jopa usean työn ohje. Vaatteiden mitoista kaipaisin enempi tietoja ja kaavat tietty olisi kiva saada, voisi helpommin itse soveltaa toisiin lankoihin jne.


No niin, nyt laitan kirjat takaisin hyllyyn ja pyyhin suupielet!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti