torstai 13. elokuuta 2015

Kässäkirjakuukausi 10/30

Mary Oljen kauneimmat käsityöt (toimittanut Maija Nieminen), 1976 (painos 1992), WSOY


Tätä voisi pitää kaikkien aikojen käsityökirjaklassikkona, vai mitä? Kirjaan on koottu usean pienemmän julkaisun materiaalit Suomen suosituimmalta käsityökirjailijalta. Siitä löytyy klassikkomalleja virkkaukseen, neulomiseen sekä vähän myös ristipisto- ja reikäompelutöihin.

Kirjan mallien kokoaja ja tekijä oli v. 1891 syntynyt Mary Olki, joka valmistui käsityöopettajaksi 1910-luvulla ja joka teki käsityökirjoja lähes kuolemaansa asti eli vielä 1970-luvulla.

Alussa on ensin virkkaustöitä ja maininta siitä, kokenut virkkaaja voi tehdä työn pelkän kuvan perusteella - en taida sitten olla ihan niin kokenut, moni tämänkin kirjan työ pitää nähdä ohjeena. Kirjassa kaikki ohjeet on kirjoitettu tekstinä, joka mulle itselle on usein paljon hankalampi tapa mieltää työ kuin piirroksina kuvatut ohjeet. Tekstin tukena tarkka kuva on hyvä lisä, pelkästä tekstistä en aina saa mitään mielikuvaa valmiista työstä. No, tästä valituksestani huolimatta olen tästä kirjasta etsinyt aika usein ideoita ja malleja.


Koululaisena virkkasin yhdessä äitini kanssa meille, siskolleni ja itselleni, sängynpeitteet tällä mallilla ohuesta (6-säikeisestä) vaaleankeltaisesta kalalangasta:


Äidilläni oli jo silloin tämän alemman kuvan mallin mukainen parisängynpeite käytössä. Itse käytin koululaisena samaa mallia virkatessani barbinukelle mekkoja, tein vain isomman reiän pääntieksi aloitukseen ja lisäsin hitaammin ketjusilmukoita malliin, jotta siitä tuli mekkomaisempi.


Kirjan neuleet ovat pääasiassa kirjoneuleita, joita itse olen vähemmän harrastanut viime vuosina/vuosikymmeninä, jotain tuttua löytyi kuitenkin tästäkin kirjasta, alemman kuvan lapaset tein puna-harmaana versiona joskus kouluaikana, varmaan ekana kirjoneuleharjoituksena, sen verran tiukat niistä tuli:



Itse olen kokeillut kirjontaa ja reikäompeluakin jonkin verran, pääasiassa koulutöinä, ehkä perusteet on vielä hallussa. Ehkä joskus eläkepäivinä sitten lisää??

 


Kirja on mallien iästä huolimatta ehtymätön mallien ideapankki edelleen, ei nämä vanhene koskaan? Nytkin selatessa sitä löysin mukavannäköisen mallin harvahkosta virkatusta neliöstä nimeltään Tuulenkehrä. Mihinkäs sitä voisi käyttää tai soveltaa -  palaan asiaan täällä myöhemmin, jos keksin sille paikan,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti