sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Om-om-om-ompelua

Vähän  hitaasti ja rykien kone taas käynnistyy, mutta käynnistyy silti. Siinä on isona apuna pari pikkujuttua - nyt tulee vinkkejä a la Sologato ompeluun liityen.
Kun harvoin ompelee, ei millään voi muistaa, mikä neula milloinkin on koneessa. Itse avustan itseäni tässä jättämällä viimeksi koneessa käyttämäni neulan kotelon hollille - helppo tarkistaa, olikos käytössä viimeksi trikooneula vai tavallinen  neula ja minkä vahvuinen se mahtaa olla (miksi ne laittaa ompelukoneneulatehtaissa niin pienellä neulan numeron - no ehkä siksi, ettei neulaan mahdu isompaa numeroa - käynti optikolla voisi  auttaa...). Toinen apulainen on paininjalan alle jättämäni kangastilkku vinkkinä edellisestä ompelutyöstä.

Koko lailla paras ja vanhin apuväline ompeluharrastuksessani on ollut tämä pieni muovinkappale, Mittaliisaksi sitä kai kutsuttiin. Sen avulla on helppo käännellä päärmeitä - joita nytkin urakalla tein,  kun lähestyvän  kevään ja upouuden ilmalämpöpumpun takia piti saada olohuoneeseen uusi verhokappa ja samalla tuli ommeltua muutama uusi pöytäliina - kaikki kankaat löytyi kotoa pinoista, kauppaan ei tarttenut ollenkaan lähteä.
Pieni nostalgiapläjäys vielä ompeluun liittyen, kun nämä kaksi itsetehtyä neulatyynyä aina avustavat ompeluani. Vaaleanpunainen on tosi vanha, sillä se on alakouluaikainen elämäni eka kankaalle tehty ompelukoneharjoitus (ekaksi piti kai ommella parille piirrettyjä viivoja). Ja tämä eka ajelu tehtiin vielä poljettavalla ompelukoneella, sähkökoneelle pääsi vasta kun taidot vähän karttuivat. Eli ikää sillä on kai 45 vuotta, mutta se on edelleen työssään isojen silmäneulojen säilyttimenä.
Oranssi neulatyyny on sekin aika iäkäs, se oli eka harjoitus, joka piti tehdä syksyllä 1982 viisivuotisen käsityökoulutukseni ompelutunnilla silloisessa Fredrika Wetterhoffin kotiteollisuusoppilaitoksessa. Se on ommeltu käsin (!) pienillä pistoilla, kovikkeena on pahvia. Hyvin palvelee sekin, hyvä apuri - tosin välillä olen reiättänyt vahingossa kyynärvarttani nuppineuloilla, kun tyyny on jäänyt pois kädestä. Pitäisi varmaan askarrella uusi, tämä alkaa olla huonossa kunnossa.
Kai se tästä taas lähtee, oli ihanan kivaa ommella pitkästä aikaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti