sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Vanhasta iloa isosti

Tulipa käytyä perinteeksi tulleella lähiseuturetkellä Billnäsissä ja Fiskasissa sopivasti samaan aikaan, kun siellä vietettiin antiikin ja vanhan tavaran messuja.

Erityisesti Billnäs oli kiva kokemus, kymmeniä kauppiaita vanhassa maneesirakennuksessa (?) ja sen pihalla. Pääosa myyjistä vaikutti olevan tavallisia keräilijöitä, jotka luopuivat ylimääräisestä tavarasta, ei ollut sisäänpääsymaksua tms. kuten Fiskarsin vanhaan veitsitehtaaseen sijoitetuilla vähän hienommilla ammattilaismyyjien markkinoilla. Tarjolla oli astioita ja koriste-esineitä, leluja, huonekaluja ja tekstiilejä. Kallein näkemäni esine, maljakko oli hinnoiteltu useamman tuhannen euron hintaiseksi.  Osasta vanhoista tekstiileistä oli tehty uutta, esim kasseja tai pussukoita tai nukkeja. Retrokankaita ja -verhoja oli monilla myynnissä. Vanhoja, aivan ihanan värisiä räsymattoja tuntui olevan monen ostajan kainalossa - ne ovat nousseet hitiksi myös tämän kesän asuntomessujen talojen esittelyjen perusteella.

Itsellä ostokset jäivät vähiin, mutta jotain sentään tuli mukaan: pari 60-luvun käsityölehteä ja Mary Oljen sukkakirjanen vuodelta 1948, taitaa olla eka painoskin vielä.

Poimin isosta korista pari selvästi tähän asti lukematta jäänyttä uunituoreen tuntuista Ahkeraliisa-lehteä. Niissä on yllättävän kivoja malleja mukana ja myös tarpeeksi tarkat ohjeet, mm. kaavakuvat mittoineen, mitä arvostan kovasti. Ohjeissa käytetyissä (Rondon) langoista on sitten aika vähän tietoa, mutta pitää sitten selvitä neuletiheyden avulla, jos näistä malleista innostuu.



Poimin toisen lehden kansikuvan mekon takia, tämmöisen voisi vaikka itsekin tehdä, neulemekko tai tunika virkatuin koristein:
Toinen lehti valikoitui mukaan siitä löytyneen lapinneulemallin takia - sain lasteni jo edesmenneeltä mummulta eli muorilta ohjeen mukaisen paidan Jätkänpätkän syntyessä. Hän oli tehnyt sen itse aikanaan pojalleen. Meillä se on arvokkana käsityönä visusti tallessa (eli en pysty sitä tähän kuvaamaankaan, kun en muista missä se on), vaikka se jäi käyttämättä pojalla, käytössä oli ollut  aika paksua ja kutittavaa lankaa. Jopa tuo itseäni oudostuttanut vyö löytyy jemmoistani, neljän tuulen lakkia ei sentään meillä ole.
Omassa hyllyssäni on uusi ja yhdistetty painos useasta Mary Oljen kirjasesta, mutta tämä kansistaan repaleinen, mutta muuten ehjä vanha painos innosti kovasti. Kirjaan on koottu sukkiin liittyvää historiaa ja sukan perusohje, ihan pätevä vielä nykyisinkin varresta varpaisiin neulottaviin sukkiin,

Alussa on motivointia käsitöille 40-luvun tapaan, tykkään lukea tämmöistä tekstiä - vastaavia tuoreempia löytyy kirjaesittelyideni sarjasta.
Kirjasessa on pääasiassa sukkaohjeita ja muutama neuletakki. Yksi muista ohjeista oli suunniteltu käytettäväksi 'takkipuvun' alla eli edusta-niminen neule oli vain etukappale ja takakappale, jotka on yhdistetty kapeasti helmasta - siis eräänlainen kevytvillapaita - ehkä sillä voisi olla vielä nykyisinkin käyttöä?

Sukat olivat hienoja perinnemalleja, vaikka tämän sukkamallin voisi tehdä tulevana talvena:
Itseäni alkoi kiinnostaa saumasukkien neulominen, kirjasessa on esitelty useita tapoja tehdä sauma sukkiin. Tämä tapa on ollut kuulema käytössä melkein kaikissa vanhoissa sukissa, sillä 'esiäitimme tiesivät, että sukka on sekä mallikkaan näköinen että säären hoikkuutta tehostava, jos siinä keskellä takana kulkee hyvin näkyvä saumaa muistuttava kuvioraita'.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti