tiistai 14. heinäkuuta 2015

Kässikirjakuukausi 1/30

Samalla kun aloin listata hyllystäni löytyviä käsityöaiheisia kirjoja, päätinpä kerätä itselleni läheisimmät tai eniten käyttämäni tai eniten kiehtovat käsityöaiheiset kirjat yhteen ja esitellä ne lyhyesti. Käyn kirjapinoa läpi suunnilleen kronologisessa aikajärjestyksessä, vanhimmasta alkaen. Tai vaihtoehtoisesti eniten käyttämäni kirjat on listalla alussa. Alkupäässä listaa on pääasiassa opiskeluaikani kirjoja, siis 30 v vanhoja tai jopa vanhempia teoksia, sen jälkeen muuta uudempaa kivaa vuosien varrelta ja lopuksi uusimpia, (itseäni) tuoreemmille käsityöharrastajille jo tutumpia kirjoja. Otin mukaan eri tekniikoiden kirjoja, tulossa siis neule-, ompelu- ja virkkauskirjoja, mutta myös kudontaa ja värjäystä, joku tuunauskirjakin.

Tässä on eka osa listastani - jonka muuten sain koottua otsikkoina kasaan lähes kokonaan ihan muistinvaraisesti ilman, että edes vielä kävin penkomassa kirjahyllyä. Loput osat ilmentyvät kesän aikana, ei ihan joka päivä tai yhden kalenterikuukauden aikana, mutta peräjälkeen on luvassa yhteensä 30 postausta kirjoista.

Kerstin Lokrantz (suomentaja Ritva Alku): Vaatteita vaivatta 1-2, painovuosi 1972 - 1975, WSOY


Jo kouluaikoina löysin nämä kaksi kirjaa kirjastosta. Lainasin niitä monta kertaa, yhä uudelleen, olivat varmaan meillä kotona enempi kuin kirjastossa. Lopulta sain jostain ostettua ne omaan hyllyyn.


Kirjan alussa tekijä kertoo soveltaneensa pohjoismaisiin olosuhteisiin ympäri maailmaa koottuja perinnevaatteita, joista kerrotaan lyhyesti myös historiaa. Kirjassa on melko ylimalkaiset ohjeet, materiaalisuositukset ja pienoiskaavat, mutta myös kehotus soveltaa lisää itse. Kaavat ja ohjeet löytyvät kilttiin, venäläispaitaan, intiaanien vaatteisiin, eri aikakausien essuihin, duffeliin, kurtha-paitaan jne. Mukana on sisä- ja ulkovaatteita, päähineitä sekä malleja aikuisille, miehille ja naisille ja myös lapsille.
 




Olen aina tykännyt kansanomaisista malleista ja kuvioista ja myös yksinkertaisista kaavoista. Tämä kirjapari lisäsi innostusta ja kiinnostusta asiaan. Tosi monta työtä olen ommellut näiden pohjalta ja samalla opetellut ompelemista, myös tämän miehisen venäläispaidan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti