torstai 9. heinäkuuta 2015

Ryhtymisrajoitteisuus ja listat


Ryhtymisrajoitteisuus-termi on läheisen jo edesmenneen ystäväni opettama, vaikeinta on aloittaa. Paljon kauniimpi tai neutraalimpi käsite kuin laiska tai saamaton. Kun pääsee vauhtiin ja innostuu, mitään ei estä. Tämä koskee kirjan lukemista, siivoamista tai käsityötä tai ihan mitä vaan hommaa. Mutta pakko sanoa heti poikkeus tähän sääntöön: tämä ei kyllä koske 100-prosenttisesti tilannetta, jossa on juuri hankkinut uutta ihanaa lankaa.


Käsitöiden tekemistä rassaa omalla kohdallani eniten se, ettei meillä kotona ole käsitöihin liittyen ole olemassa omaa tilaa, kaikki välineet pitää kaivaa erikseen esille. Se on jo eka iso kynnys ylitettäväksi monta kertaa. Siihen auttaa välillä se, että kasaa valmiiksi yhteen kaiken tarvittavan materiaalin ja välineet. Tai ompelun osalta piirtää kaavoja ja leikkaa urakalla monta työtä perä jälkeen sitten, kun kerran jaksaa tyhjentää pöydän sitä varten.

Vaiheista erityisesti viimeistely jää odottamaan usein liian kauan, koska on kiire aloittaa se seuraava nakkilistalla oleva työ ensin, koska ideointi, suunnittelu, materiaalien hankinta ja jopa se aloittaminenkin on niin paljon kivampaa.

Osittain ehkä tästä syystä mulla on kesken monta yhtä aikaa, erilaisia, erikokoisia ja eritasoisia sekä eri materiaaleista eri tekniikoilla tehtäviä töitä (listaa niistä löytyy...). Ja monta pussukkaa materiaaleja seuraaviin töihin jemmassa. Osa töistä on niitä melkein itsekseen arkistoituvia, jotka jäävät pitkäksi aikaa pussien pohjille kyllästymisen, tekemisen tökkimisen, materiaalin loppumisen  tai muun takia jäähylle, mutta valmistuvat ne kuitenkin joskus.  Kesä-ja talvikaudella vaihtuu usein materiaalit, koska villaa ei ole kiva neuloa helteellä. Mulla pitää aina olla kohtuullisen helppo tv-työ ja jotain tekemistä, joka vaatii enempi pohtimista tai tarkkaa mallin seuraamista. On oltava myös sellainen pienempi työ, jonka voi helposti napata kassiin mukaan, jos tiedossa on odottelua.

Koska itsekin tuskastun välillä keskeneräisten kasoihin enkä edes muista, mitä kaikkea on tullut aloitettua tai mihin kaikkeen olen hankkinut materiaaleja, olen alkanut tehdä listoja itselleni - niistähän mä tykkään muutenkin. Niitä on alkanut näkyä täälläkin postauksissa.

Mulla on koottuna ToDo-lista, jossa on listattu erikseen kesken olevat työt, kaikki vanhatkin, jotka aion oikeasti saada valmiiksi sekä pelkkää viimeistelyä odottavat työt. Listalla on myös oma sarake jo olemassa olevista materiaaleita + niihin sopivat ohjeet. 



Oma listansa olen koonnut hankittavista materiaaleista. Se kulkee aina mukana kassissa, jos vaikka joskus jotain sopivaa lankaa tai kangasta tulee vastaan jossain. Lankahankintojen apuna on taulukko eri langoista tietoineen. Tein oma version, jossa käyttämiäni tai hankittavaksi suunnittelemiani eri valmistajien lankoja on ryhmitelty vahvuuksittain, kun en löytänyt sopivaa listaa muulta. Sen avulla on helpompi etsiä jotain korvaavaa ohjeeseen tarvittavaa lankaa.  

Myös puikoista ja koukuista tein taulukon, se tosin on nyt päivittämättä viimeisten hankintojen osalta - koska se on vaikea homma, iso osa välineistä on jossain työssä käytössä ja löydettävissä jostain pussukasta.

Pitäisi vielä kasata kokooma hyllystäni löytyvistä käsityökirjoista, koska niitäkin alkaa olla jo niin paljon, etten aina muista, minkä kirjan olen ostanut itselleni ja mitä olen vain lainannut kirjastosta.


Listaukset liittyvät työhönikin, kun kaikki hommat, isot tai pienet, ei pysy päässä tallessa tai niitä pitää projektoida, versioida ja aikatauluttaa myöhemmäksi. Mukana on myös vähän laiskuutta, ei tarvitse pitää mielessä koko aikaa kaikkea. Mulla listaaminen auttaa motivoinnissa, koska itselleni tulee niin helposti huono omatunto jostain pitkään roikkuvasta hommasta. ToDo-listan pituus onneksi tuntuu vähän hillitsevän uusien töiden aloittamistani. Olen sopinut itseni kanssa hoitavani myös viimeisteltäviä töitä aika ajoin urakalla valmiiksi ennen kuin saan itseltäni luvan aloittaa uutta, hyvällä omatunnolla. Tällä viikolla alkanut viiden viikon loma on hyvä aikaa hoitaa rästejä valmiiksi, toivottavasti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti