Annukka Mikkola, Tea Rahkamaa ja Ritva Kurittu-Kalaja: Mattoja monin tavoin, WSOY 2015
Tähän kaksikkoon voisi tämän 30-portaisen matkan jo melkein lopettaa - alun perin suunnittelin näiden kahden olevan viimeinen postaus kirjakuukaudessani, mutta lopulta lopussa kiri voittoon 'musta hevonen', joka oli itsellenikin yllätys.
Suunnittelin lopettavani kiertomatkani neuleisiin, virkkaukseen, askarteluun, värjäykseen ja kutomiseen käsityökoulutukseni takia juuri kutomiseen ja erityisesti mattoihin. Koen matot kiinnostaviksi ja läheisiksi, vaikka toki paljon muutakin olen kutonut. Tykkään käyttää mattoja, niitä pitää olla kodissa lämpöä tuomassa. Ne ovat vähän niin kuin villasukat, mukavat tehdä ja pitää. Arkiset ja jokapäiväiset.
Käännöskirja keskittyy kudottuihin mattoihin, jotka ovat yksinkertaisia toteuttaa. Mukana on monta perinteisen oloista räsymattomuunnelmaa. Kirja on tekijoiden mukaan ideapankki, sen tekemiseen on osallistunut parikymmentä eri kutojaa, jotka vaikuttavan olevan taitureita värien käytössä - koskaan ei oikein tiedä, mittä valmis matto näyttää, vaikka kuinka tarkaan värit miettii etukäteen. Tähän on kaiketi koottu vain kaikki onnistuneet versiot.
Kirjassa oletetaan kutomisen olevan tekniikkana tuttu, hyvät riittävän tarkat ohjeet on vain kustakin matosta, varsinaisesta kutomisesta pitää etsiä oppia ja kokemusta muualta.
Mitäs mieltä te muut olette näistä ihanista kesämatoista rannalla?
Tai tästä matosta kuin kukka, kuviot siihen tehdään pujottamalla? Ei sen päällä kai uskaltaisi edes kävellä?
Tässä olisi ripsimatto moneen makuun, vaikka jouluksi kotiin tai ylläolevan maton kaveriksi, värit natsaisivat yhteen hyvin
Myös tämä toinen kaksipuoleinen ripsimatto sopinee moneen kotiin ja makuun, ainakin kun värit sovittaa mieleisiksi.
Oma ikiaikainen mattomallisuosikkini ovat ruusukasmatot, tässä yksi esimerkki niihin liittyen, niihin kuviot saa tehtyä ihan kutomalla vaihtelemalla poljentaa ja leikkimällä väreillä.
Näin räntäsade- ja lätäkköpäivänä on pakko ottaa mukaan vielä yksi nerokas idea, oikea juhannusmatto, jonka voisi vetää vaikka lipputankoon.Sen tekemiseen riittää neljä niisivartta ja polkusta ja värialueita tehdään pujottamalla intarsiatyyliin
Uudempi kotimainen kirja ohjeistaa ja innostamaa tekemään mattoja monella eri tekniikalla, toki mukana on myös kudottuja mattoja:
Mukaan mattojen tekoon voi ottaa myös lapset. Kirjassa motivoidaan mattojen tekoon myös vakuuttamalla itse tehdyn mattojen olevan kaupan mattoja kestävämpiä. Maton ideointiin on paljon vinkkejä, ohjeita löytyy myös mattojen viimeistelyyn ja huoltoon.
Oma matto (lainaus kirjasta)
Itse tehtyyn mattoon
käyteytyy matontekijän tarina, hänen
unelmansa. Siinä on räsyjä ja kuteita
menneestä ja tulevasta. Oma matto
vie kylmän pois, vaikka olisi talvi.
Maton ideointia, maton muoto:
Maton voi tehdä letittämällä ja ompelemalla missä vaan ilman isompia apuvälineitä
Kangaspuissa kudottuja mattoja voi kuvioida värialueiden avulla ja käyttää vaikka näin:
Kirjan kuvat tekevät oikeutta monille töille, tässä on menossa kunnon kesäpäivä aitan rappusilla jossain maalaistalon pihapiirissä?
Tai graafisen kaunis matto, jossa kuviot on tehty kierretoimikkaana, moneen valkomustaan nykykotiin ihan passeli matto.
Mattoja voi tehdä virkatenkin, vaihtaa vaan materaalin paksummaksi ja koukun suuremmaksi ja isoäidinneilöitä kehiin, koirakin tykkää (tai ei ainakaan häiriinny)
Tämän voisin ottaa työlistalle, vaikka vessan lattialle neulottu ainaoikein tähti tai joku muu kuviomalli sopivilla väreillä
Mattoja voi myös ommella ja kirjoa villakangastilkuista, tehdä esimerkiksi makuuhuoneen ovelle tälläinen puolipyöreä varpaanlämmitin
Kirjat ovat todella kauniita vain ihan vain selailuun, nytkin tuli oikea kesätunnelma tai mummolafiilis näitä katsoessani, kiitos kuvaajien Bengt Arne Ignell ja Julia Weckman.
Yritän itsekin muistaa tämän kirjan ohjeen: ympäristö tarjoaa matontekijöille ideoita, kunhan muistaa liikkua tuntosarvet koholla näkemään ja kokemaan. Taitaa sopia ihan kaikkeen käsin tekemiseen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti