keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Arkistojen aarteita, historian havinaa 7

Vaihteeksi, pitkästä aikaa kaivoin esille vanhan kankaankudontatyöni. Tämä on ikiaikainen lempityöni, ollut seinälläni lähes koko ajan valmistumisestaan lähtien eli vuodesta 1986 asti.

Kyseessä on pellavainen, rohdinlangasta (vahvuus 8?) tehty damastiseinävaate, kankaankudonnan pakollinen harjoitustyö. Se on kudottu yhteisloimeen eli demokraattisesti koko luokan kanssa yhdessä päätettyyn harmaa-vihreäraitaiseen loimeen, johon jokainen sai valita kuteet mielensä mukaan. Värit olivat mulle ihan mieleiset, sain ujutettua kuteeksi silloisia suosikkejani sinistä, keltaista ja tummaa harmaata (niistä kaivan muuten myöhemmin toisen pellavatyön, tämä on vaan muistutuksena mulle,.,). Mukana on myäs muutama paksumpi kude hamppukuitua muistaakseni,

Damasti kudotaan erikoiskangaspuilla, joissa on hurja määrä kuviovarsia, tässä muistaakseni 24 kpl joiden avulla varsinainen ruutumallina piirrettävä kuvio tehdään. Lisäksi on normaalit niisivarret, joilla tehdään kankaan sidos, joka tässä on yhdistetty toimikas eli se sidos, jolla syntyy vinoa kuviota langoista.  Damastin kuvio näkyy loimivaltaisena kohtana, tässä kai neljän loimi- ja kudelangan pisteenä, joka erottuu hyvin kudevaltaisesta pohjasta - onko tarpeeksi hasssusti selitetty, on vähän termit hukassa pitkän tauon jälkeen??


Työ oli kai ihan hyvä muidenkin mielestä, koska jouduin jättämään sen kesäksi koululle malliksi jollekin kurssille.

Damastini oli täällä jo esillä, kuten myös tuo yllä tarkemmin esittelemäni työ, pakollinen työ sekin, kouluni nimikkomalli, tulppaanidamasti, tähän tuli nyt tarkempi selostus työstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti