perjantai 18. marraskuuta 2016

Taidekäsityöneule ja vähän muuta taidetta

Välipalaksi tähän väliin vähän kesäisiä kuvia. Eli pieni harppaus lievästi käsityöhön liityvän taiteen puolelle. Kuvasin loppukesällä Tikkurilan 50-luvulla rakennetun kaupungintalon  vieressä olevan uuden torin kesällä valmistunutta moniosaista teosta. 1950-luvun henkeen tehty teos on ryhmätyötä, tekijöinä Merja Ranki ja Outi Turpeinen.

Näyttävin teos torilla on suuri vesiallas ja sen liepeillä on useita prossiveistoksia, kyse Apaja-teoksesta pronssisine kalastajatyttöineen ja vedessä uivine valokaloineen. Viereisellä penkillä on lisäksi pronssista veistetyt takki, hattu ja salkku.

Itse poimin teoksesta esille eniten kiinnostaneen neuletakin, joka patsastyttö on heittänyt pois päältään ennen kahlailua ja kalastusta - tätä jakkua jota ei ole edes mainittu teosta esitelleissä uutisteksteissä. Palmikko näkyy olevan...Salkun ja miesten (knalli)hatun rooli jäi vähän epäselväksi.

Torilla on ollut jo pidempään valmiina Riikka Latva-Sompin Kotiseutu-teos, jossa on kotiseutuneuvos Lauri Leppäsen (1923–2015) 50-luvulla kirjoittamaa tekstiä käännettynä yhdelletoista Vantaalla yleisimmälle eri kielelle kiten kurdin kielelle ja arabiaksi.. Tekstit on kaiverrettu torille asennettuihin graniittilaattoihin. Samaan teokseen kuuluu torin pintaa elävöittävä, kolmen valaisimen heijastama kasviaihe ja Leppäsen teksteillä sekä valolla varustetut P-kirjaimet pysäköintihallin sisäänkäynneissä - teksti näkyisi tietty paremmin pimeällä lampun palaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti