lauantai 30. toukokuuta 2015

Arkistojen aarteita, historian havinaa 2


Tällä kertaa kaivoin esille kangaspuilla kudottua, jotka jatkavat edellisen arkisto-postaukseni värienkäyttöön liittyvää teemaa.

Ihan ekana työnä kankaankudonta-opintoja aloittaessani olivat rohdinlangasta kudotut pellavapyyhkeet. En vieläkään tiedä miksi, niistä piti aloittaa, ehkä yritettiin ottaa meiltä aloittelijoilta luulot pois. Itse en ollut edes kunnolla nähnyt kangaspuita ennen tätä, saati sitten että olisin kutonut jotain. Hakeuduin tähän koulutukseen, koska halusin viettää välivuotta lukion jälkeen ja miettiä, mikä musta tulee isona ja samalla kokeilla kutomista.

Kaikkien perustaitojen opettelu tikkuisella ohuentuntuisella, helposti katkenneella rohdinpellavalangalla (nro 8) ei ollut kovin kivaa, mutta ei se onnistunut mua lannistamaan, sillä käytin aikaa yhden välivuoden sijasta viisi vuotta eli kahden tutkinnon verran kangaspuiden parissa.

Käytin pilottipyyhkeissäni lähes samoja värejä kuin ekassa omassa villapaidassani. Kangasta, jossa sidoksena on ihan yksinkertainen 4-vartinen perussidos eli bataviatoimikas,  syntyi kaikista hankaluuksista huolimatta useita metriä, ei kuitenkaan tarpeeksi vaadittuihin kuuteen pellavapyyhkeeseen. Kun otin tätä kuvaa yhdestä pyyhkeestä, löysin siihen kiinnitetyn nimilapun, eli eipä vaivalla väännetyt tuotokset ole olleet käytössä.

Toinen historiallinen pyyhe on kudottu pian viidennen opiskeluvuoden jälkeen. Olin ostanut omat kangaspuut ja käytin jostain edullisesti hankkimaani paksua rohdinlankaa (nro4) toisen kerran pyyhkeissä. Väriskaalassa on jotain samaa kuin uudemmassa arkistovillapaidassani. Pääväriksi tuli tumma violetti, mukana vähän vihreää (vain yksi raita toisessa reunassa, ei näy selvästi kuvissa), turkoosia ja fuksianpunaista. Malli, jossa sidoksena on myös toimikasta, vuorotellen kude- ja loimivaltaisena,  syntyi laskemalla tarkkaan hankittujen värien riittävyys, ensin pinta-aloina ja sitten loimen ja kuteen raidoiksi sommiteltuina. Näistä kahdesta isosta kylpypyyhkeestä tykkään edelleen kovasti, jonkun (jokuuu?) vaan pitäisi pehmittää ne ennen pyyhkeenä käyttämistä.

Ja kun nämä kaksi tuotosta laittaa vierekkäin, tule mulle ainakin ihan sama fiilis kuin villapaitojen kanssa. Alemassa kuvassa on kylpypyyhkeen toinen puoli. 
 
Tässä kirjoittaessani huomasin, että kudontasanasto alkaa olla hävinnyt päästäni - pitää varmaan alkaa kerrata vaikka kankaiden sidosten nimiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti