maanantai 22. kesäkuuta 2015

Värillä on väliä 1


Värit ovat tärkeä asia mulle. Silmäni etsivät joka päivä värejä ja niiden yhdistelmiä ihmisten vaatteista, luonnosta, rakennetusta ympäristöstä, mistä vaan. Uudet vähän hurjatkin yhdistelmät piristävät päivää tai jäävät askarruttamaan, osa niistä eksyy jossain vaiheessa omiin töihin.

tämän kesän hankintoja
pieni pala huivia
Omat lempivärit vaihtuvat välillä kausittain tai vuodenajoittain. Ajan myötä lempivärini ovat muuttuneet monta kertaa. Viime aikoina olen tarttunut useimmiten violettiin ja vihreään, eri harmaisiin, sinisiin ja punaisiin. Olen käyttänyt lähes kaikkia värejä joskus, vain täysin kokomusta ja monet ruskeat ovat pysyneet ei-listalla. Ruskeista sävyistä erityisesti beige, bees, pees, peige, peike, beessi –  miten sen nimi sitten missäkin ilmoitetaan - uppoaa huonoiten. Vieläkin huvittaa 1980-luvulla näkemäni pikkukaupungin kangaskaupan ikkunan mainosteksti, jonka mukaan kaupassa myytiin peikeä goliz-kangasta edullisesti, se jäi silloin jo ostamatta.

tästä pitäisi tulla hamonen

paitakangasta, van Goghilta kopioidut kuviot
Juuri nyt kesän myötä kiinnostavat turkoosi sekä oranssi ja jopa keltainen. Punaiset jäävät nyt vähän tauolle tai ainakin vaalenevat. Haalistuneen farkun sininen yhdistettynä valkoiseen tuntuu helteellä sopivan viileältä. Tai sitten joku afrikkaislaistyylinen värien ilotulitus alkaa taas kiehtoa.



Punainen, oikeastaan kaikki sävyt ihan imelintä pinkkiä lukuun ottamatta, on mulle ehdottomasti ikisuosikki ja voimaväri, sitä puen aina pahoina päivinä päälle. Sen voi olla sävyltään ihan mitä vaan, kirkasta, fuksiaa, marjapuuroa, burgundia, karmiinia, viininpunista, vanhan ruusun väristä, magentaa. Väri on erityisesti käytössä kylminä vuodenaikoina. Se on myös se väri, johon tartun, kun en muutakaan keksi tai poden valinnanvaikeutta.

'Kirkasta mustaa ja räikeän harmaata' käytän muiden värien lisänä ja tehostajana, hauska huomata, miten erilaiselta joku harmaa neule näyttää eriväristen vaatteiden kanssa tai kuinka musta kirkastaa tai tehostaa muita värejä. Lämpimään aikaan tummat lisävärit vaihtuvat valkoiseen, joka tuntuu liian kylmältä talvella.

Joskus aamulla on pakko vaihtaa vaatteet, kun illalla valittujen vaatteiden väri ei tunnu hyvältä, pakko saada punaista tai sittenkin jotain haalean vaaleeta ja neutraalia päälle.

Kotona meillä on valkoiset tai vaaleat seinät ja paljon valkoisia kalusteita, joten tekstiilejä vaihtamalla tunnelman saa helposti muutettua toiseksi vaihtamalla verhoja, mattoja, liinoja, peittoja tai tyynyjä.

- Väreistä tulee lisää tekstejä matkan varrella, tässä on aloitus sarjaan. Värit esiintyvät varmaan vahvasti myös muissa postauksissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti