perjantai 5. helmikuuta 2016

Kässäkirjakuukausi 24/30

Sanna Vatanen:
- Neulo, virkkaa, kirjo jämälangasta, WSOY 2010
- Neulo, virkkaa, kirjo ekolangasta, WSOY 2012


Pitkästä aikaa taas kässäkirjastoni pariin, enää loppusuora eli viimeinen viikko kuukaudesta jäljellä.

Nyt nostan esille paljon ideoita tarjoavan kirjaparin, joiden avulla pääsee tuhoamaan jämä- tai ekolankoja hyvin samalla otteella, ovathan ne saman tekijän opuksia. Niissä on yhtä herkullisen houkuttelevat ja rosoisen tunnelmalliset Sami Revon kuvat ja käsissä mukavantuntuista himmeää paperia.

Vanhempi kirjoista on omistettu Kerttu-mummolle, niin minäkin voisin tehdä, jos tekisin kirjan. Kirjan materiaalia kotoani löytyy runsain mitoin, jämälangasta ei ole puutetta, päin vastoin. Ongelma vain on keksiä, mitä voisi tehdä ja saada sommiteltua kirjavat kasat joksikin kauniiksi yhdistelmäksi.

Itse teen joka kerta nykyään uutta työtä aloittaessani mallitilkun, mutta yleensä puran sen myöhemmin pois. Jos olisin jättänyt ne talteen ja päätellyt ne, voisin koota varmaan helposti pari neuletakkia tai muuta vaatetta niistä. Tämän kirjan nähtyäni keljuttaa, etten ole jättänyt tilkkuja talteen, niistä saisi nyt mukavan historiallisen katsauksen tehtyihin töihin. Alla on pari ihanaa työtä, joita olisin voinut saada aikaan.



Tämä kirjan kannessakin oleva pyörylähame sai aikanaan mut ostamaan kirjan. Tuskin nyt tekisin villahametta, kun en osaisi käyttää sitä missään, mutta voisihan palleroista koota vaikka peitteen tai kassin tai tyynyn.


Kirjassa on paljon pienempiä töitä ja kirjottuja töitä myös, niihin voi upottaa pienetkin määrät loppukeriä: kukkaroita, koruja, lasten neuleita, huiveja...Itse haaveilin eniten kirjan jämälankatunikasta, joka on ollut muistaakseni  myös jossain lehdessä ohjeena jaossa. Päädyin tosin tekemään siitä oman laiskan versioni pätkävärjätystä langasta ja vähän toisella mallilla.

Kirjan lopussa on lyhyet tekniikkaohjeet ja tietoja töissä käytetyistä langoista. Kirjassa myös rohkaistaan käyttämään mitä vaan kotoa löytyvää lankaa töihin ohjeen langan sijasta.

Uudemmassa kirjassa alussa evästystä ekolankamatkalle ja kehotus lähteä pienin askelin kohti parempaa maailmaa - kaunis ajatus, pienistä puroista syntyy iso joki. Kirjassa on omat luvut malleille, jotka on valmistettu kierrätysmateriaalista tehdyistä langoista, itsetehdyistä langoista tai luomulangoista.

Ohjeissa on mukana pienet kaavat mittoineen, mitä itse arvostan kovasti, se lisää paljon ohjeiden sovellettavuutta. Lopussa on sivullinen ekovinkkejä neulomiseen, ei kannata jättää lukemasta.

Kukahan voi vastustaa pikkuihmisen farkkuhaalaria, sen materiaalina on kierrätyslanka.


Tai tätä kolmeosaista lumiukkorahia, jolla voi istuskella tai leikkiä. Hauska idea, voisi vaikka tehdä ja koota myös muita otuksia samalla idealla, irrallisista jalusta-, maha- ja pääpaloista.


Muovikassimatto saa olla esimerkkinä itsetehdyistä langoista. Olen itsekin joskus virkannut jostain muovipussista mattoja. Muovimattoja oli myös perheemme vanhalla mökillä käytössä, kaupasta saadut porkkana-, lanttu- ja punajuurisäkit olivat riittoisa materiaali kudotuille räsymatoille, jotka kestivät hyvin säätä terassilla. Kaupoissa on nyt myynnissä herkullisen värisiä ja pehmeitä helposti työstettäviä roskapusseja rullina, jos kotoa ei muuten löydy tarpeeksi muovikasseja/pusseja, pystyykö joku tunnustamaan rehellisesti, että niin olisi? 


Lopuksi pari esimerkkiä luomulankaohjeista. Tässä ekassa pyöröliivissä/takissa on hyvin havainnollistettu langan riittävyyttä ja mallin muuttumista sen mukaan.


Tämän toisen essun nostin esille kahdesta syystä: sen neulemalli on yksi lemppareistani ja essut ovat kiinnostavia vaatekappaleita. Ei luomu tarkoita tylsää tai rumia värejä, ihan karkkivärejäkin on saatavissa.


Jos vähän vielä hempeilisi bambulangan merkeissä. Tämä mekko on nimetty hääpuvuksi, mutta kelpaisi kyllä muuhunkin käyttöön - jos vaikka tuhoaisi tämmöiseen ensi kesänä kaikki loput oman jemman kaikenkirjavat bambulangat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti