maanantai 27. heinäkuuta 2015

Kässäkirjakuukausi 6/30

Kaffe Fasset (suom. Maija Nieminen) : Upeimmat neuleet (1985 Otava)


Nyt päästään takaisin 80-luvulle, ihan alkaa olkapäihin ilmestyä toppaukset ja tukka mennä kiharaan...

Oi mitä värien ilotulitusta, meinasin pökertyä, kun löysin aikanaan Fassetin työt ja kirjat. Kaiken innostukseni lisänä oli vielä kiehtova tarina siitä, miten mies alkoi neuloa itse. Se löytyy myös tämän kirjan alusta: junassa kanssamatkustaja opetti luomaan silmukat ja neulomaan oikeaa ja nurjaa matkalla Skotlannista Lontooseen.

Tässä tekijä itse, kirjan kuvitusta:


Tässä kirjassa on pääasiassa geometrisia kirjoneulemalleja, ikat- ja kelim-kuvioita, siksakkia, tähtiä, timantteja ja nelöitä, vähän kyllä kukkiakin,Malleista on koko lailla tarkat ja hyvät ohjeet, joihin on etsitty suomalaiset langat joissain malleissa ihan sävynumeroineen, pääosassa niistä on käytössä Pirkanmaan Kotityön Pirkka-lanka, josta löytyy riittävästi sävyjä näihin - yhdessä paidassa voi olla vaikka 20 eri värisävyä. Myös muita tuttuja lankoja, Floricaa ainakin, löytyy ohjeista. Kirjoneulemalleista on selkeät ruutupiirrokset.

Kävin erikseen myös Helsingissä katsomassa Design-museossa miehen vähintään yhtä suuren vaikutuksen tehneen näyttelyn joskus 80-luvulla ja seiniäni koristi pitkään neuleaiheiset julisteet Fassetin töistä.

Kirjan kuvat ovat edelleen kauniita ja inspiroivia (jos unohtaa tuon 80-lukulaisuuden, joka enempi kyllä naurattaa kuin kauhistuttaa nyt).

Itselläni on kotona vain tämän yksi kirja, mutta Fassetilta löytyy runsaasti kirjoja myös tilkkutyöaiheista, niitä on edelleen kirjastossa saatavissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti